Kandiserede appelsin-småkager

Ca. 20 stk.

Ingredienser

Småkager:
2 tsk. kanel
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt kardemomme
1 1/2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. vaniljesukker
230 g. smør
70 g. sukker
250 g. mel
1 knivspids salt

Kandiseret appelsin:
10 skiver appelsin, halveret til 20 stk.
130 g. sukker
140 g. vand

Fremgangsmåde:

Bland kanel, nellike, stjerneanis, kardemomme, ingefær og vaniljekorn i en foodprocessor og blend det til en fin krydderblanding. Prøv at dufte!

Bland sukker, mel, krydderblanding og salt i en skål. Hak smørret i små firkanter, og ælt det i. Det er vigtigt, at dejen ikke overæltes, da småkagerne så vil blive meget porøse. Ælt kun til dejen lige akkurat hænger sammen.

Pak dejen ind i film og kom den i køleskabet en times tid.

Skær skiver af dine appelsiner, gerne nogenlunde samme tykkelse (0,5 cm.) og halvår alle skiver. Opvarm sukker og vand i en pande over medium varme. Bring massen i kog til alt sukkeret er smeltet. Kom appelsinskiverne i og lad det hele simre i tre kvarters tid. Her kan du passende nå at læse et juleeventyr!

Fisk forsigtigt skiverne op, og fordel dem på et stykke bagepapir. Sørg for, at de ikke ligger ovenpå hinanden.

Forvarm ovnen til 180°C (varmluft). Beklæd en bageplade med bagepapir.

Udrul den afkølede dej med en kagerulle og udstik småkager på størrelse med appelsinskiverne. Fordel dejskiverne på bagepapiret og læg så en karamelliseret appelsinskive på hver småkage.

Bag småkagerne i ca. 10 minutter, eller indtil småkagerne bliver brune og gyldne langs kanten.,

Lad dem afkøle på en rist.

Orange småkager

Ca. 25-35 stk.

Ingredienser

Småkager:
150 g smør, stuetempereret
200 g hvedemel
100 g sukker
150 g mandler, finthakkede
1½ økologisk appelsin, revet skal af
2 spsk appelsinsaft

Desuden:
100 g smeltet mørk chokolade til dyp

Fremgangsmåde:

Ælt smørret ind i melet. Tilsæt sukker, finthakkede mandler, appelsinskal og appelsinsaft.

Tag en håndfuld dej, og rul den til en ca. 30 cm lang rulle på 1 cm i diameter, der kan være på en bakke i dit køleskab. Fortsæt, til al dejen er brugt.

Afkøl dejrullerne i en time.

Tænd ovnen på 170°C (varmluft).

Tryk stængerne ned med håndfladen, så de bliver 3-4 mm tykke. Skær skrå stænger med en længde på 5 cm.

Overfør dem til en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag stængerne i ca. 10 minutter.

Dyp de afkølede orangestængers ender i smeltet chokolade.

Julebiscotti

Ca. 40 stk.

Ingredienser

Småkager:
100 g sukker
150 g mandler, rå, usaltede
150 g smør, stuetempereret
150 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
2 tsk. kanel
1 æg, stuetempereret
375 g hvedemel
2 tsk. bagepulver

Fremgangsmåde:

Tænd oven på 180 grader (kun hvis du vil bage med det samme og ikke lader dejen hvile på køl natten over). Smelt sukkeret til gylden karamel på en pande ved middel varme. Tilsæt nødderne, og rist dem i sukkeret i et par minutter. Vip dem over på en tallerken med bagepapir, og lad dem afkøle. Hak dem derefter let med en brødkniv.

Pisk smør og sukker hvidt på en røremaskine. Tilsæt vaniljesukker og herefter æg og æggeblomme. Bland mel og bagepulver sammen i en separat skål. Sigt det ned i dejen, og kom nu også de hakkede krokantnødder i. Ælt til en sammenhængende dej.

Del dejen i to lige store portioner, og form dem til pølser. Rul hver dejpølse ud til en lang bane på ca. 30 cm. Tykkelsen skal være ca. 1,5 cm og bredden 7,5 cm. Afkøl natten over, hvis du har tid, ellers bag dem med det samme.

Bag banerne side om side i den varme ovn i 20-25 minutter.

Tag banerne ud af ovnen, afkøl dem 2 minutter, og skær dem ud i 1,5 cm brede snitter. Skru ovnen op på 220 grader. Bag atter kagerne i 3-5 minutter på den ene skæreflade, og vend så alle kagerne. Bag også denne lysere side i 3 minutter, eller indtil kagerne er gyldne.

Abrikos småkager

Ca. 12 stk.

Ingredienser

Småkager:
100 g mandelmel
180 g hvedemel
20 g majsstivelse (Maizena)
1 knivspids salt
70 g flormelis
125 g smør, koldt
3 æggeblommer

Desuden:
Abrikosmarmelade eller din yndlingsmarmelade
1 rund udstikker, Ø6
1 rund udstikker, ca. Ø3
Flormelis til dust

Fremgangsmåde:

Bland mandelmel, hvedemel, majsstivelse og salt i skålen til en røremaskine. Tilsæt flormelis, og rør godt med hænderne til alle ingredienserne er godt blandet sammen. Hak smørret til terninger, og kom dem ned til de tørre ingredienser. Sæt skålen i røremaskinen. Kør ingredienserne på middel hastighed, indtil det ligner sand.

Tilføj æggeblommerne én ad gangen, imens der fortsat køres. Stop æltningen, lige så snart dejen har samlet sig.

Pak dejen ind i husholdningsfilm, og afkøl dejen i en lille time i køleskabet.

Udrul dejen ud på et meldrysset bord, til en tykkelse på ca. 3 mm, og udstik 24 cirkler med den runde udstikker.


Udstik nu 12 af cirklerne med den mindre udstikker, således at der dannes et hul i midten af halvdelen af småkagerne. Udrul overskydende dej, og udstik på ny.

Placér alle cirkler, inklusive de hullede, på et par bageplader beklædt med bagepapir – det er lettest at flytte dem med en bred spatel.


Afkøl dem i 20 minutter i køleskabet. Du kan godt springe denne afkølingsfase over, men resultatet bliver en anelse mere skarpt, hvis småkagerne afkøles inden bagning.

Bag småkagerne i ca. 12-15 minutter.

Lad småkagerne afkøle

Samling:

Placer en lille teskefuld marmelade på de cirkler, der ikke har hul i midten. Sigt flormelis over de ringene, og placér dem ovenpå, så marmeladen nu popper op af hullet.