Mors Dag 2023
Mors Dag 2023

Mors Dag

Husk Mors dag i år

Foråret nærmer sig, og med det er tiden kommet til at sætte mor i fokus på Mors dag. Søndag den 9. maj i år fejrer vi nemlig Mors dag, og det er den perfekte anledning til at forkæle din mor lidt ekstra med en gave, oplevelser eller blomster. Lad dig blive inspireret af Mors dag traditioner fra andre lande og få gaveidéer til din mor, og vis hende at hun er noget helt særligt!

Mors Dag

Hvornår falder Mors dag i 2023?

I Danmark er ugedagen for Mors dag den samme hvert år, nemlig den 2. søndag i maj måned. I modsætning til Fars dag er Mors dag altså ikke fastlagt ud fra, at dagen skal falde på en bestemt dato. I Danmark har vi fejret Mors dag siden søndag den 12. maj 1929. Dengang blev idéen præsenteret med en blomsterudstilling i Forum i København. Siden dengang er dagen blevet fejret hvert år den 2. søndag i maj.

Mors dag gave idéer

Ligesom i USA, er der med tiden blevet udviklet nogle helt specifikke produkter beregnet til at blive solgt i forbindelse med Mors dag. Her i Danmark fejrer mange børn typisk Mors dag med gaver(f.eks. hjemmelavet), kort eller blomster, som symboliserer deres kærlighed til deres mor. Men det kan være udfordrende at finde på noget nyt at give til Mors dag hver år. Men frygt ej, vi har samlet en række gaveidéer til årets Mors dag gave:

  • Mors dag falder lige i slutningen af foråret, så vejret begynder som oftest at vise sig fra sin bedre side. Det betyder også flere blomster, og hvem sætter ikke pris på friske farverige blomster? Giv din mor en stor flot buket af sæsonens smukke blomster.

  • Måske er din mor lidt af en vinelsker, som er begejstret over at fortæller vennerne om hendes nyeste fund af gyldne dråber, så vil en god vin med garanti imponere hende, og ikke mindst vennerne. 

  • Du kan også give din mor et kort med en personlig hilsen i, der sætter fokus på hvad din mor betyder for dig. Hertil kan du altid toppe med et stort kram.

  • Til moderen med en ekstra sød tand, så vil hun med garanti blive begejstret over en lækker dessert med sæsonens bær.

Historien bag Mors dag

Traditionen om Mors dag stammer, ligesom Fars dag, fra USA. Dagen blev opfundet i 1872 af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe. Julias oprindelige tanke med dagen var også, at dagen skulle være en dag for fred.

Det var Anna Jarvis, der fik udbredt kendskabet til Mors dag, fordi hun gerne ville ære hendes egen mor, men også for at ære alle andres mødre og deres arbejde. Anna Jarvis fik indført, at dagen skulle afholdes den 2. søndag i maj måned, ligesom vi gør i Danmark. Dagen er siden blevet en stor tradition, som ovenikøbet er en officiel helligdag i USA siden 1914.

Mors dag kom til Danmark i 1929, da en dansk rigsdagsbetjent kom hjem efter han i 1911 udvandrede til USA. Rigsdagsbetjenten deltog som soldat for USA i 1. verdenskrig, her var både han og nogle andre soldater blevet opmærksomme på den forholdsvise nye ide ”Mors dag”. Idéen gik ud på, som navnet antyder, at man på netop denne dag skulle give sin mor, og andre mødre, en særlig opmærksomhed.

Faktisk forsøgte Anna Jarvis at gøre den hvide nellike til et symbol på mors dag. Hun mente at nelliken skulle symbolisere mødrenes dyder, altså renhed, trofasthed, ærbarhed, barmhjertighed, kærlighed og skønhed. Hendes idé blev videreudviklet gennem årene, så dem med levende mødre skulle bære en rød nellike, mens dem, der havde mistet deres mor, skulle bære en hvid nellike.

Traditionen var oprindelig ikke tiltænkt at være kommerciel idé, men da nelliken blev symbol på mors dag, så fik blomsterhandlerne en fremtrædende rolle i traditionen omkring mors dag.

Mors Dag 2022

Mors dag i andre lande

Mors dag bliver fejret i mange lande verden over. Men dagen fejres ikke på samme vis i alle lande. Som sagt, så bliver Mors dag i Danmark fejret den 2. søndag i maj, og sådan har det altid været siden dagen blevet markeret første gang. Det er også denne dag, at man i USA fejrer Mors dag. Foruden i Danmark og USA, bliver Mors dag også fejret anden søndag i maj i f.eks. Australien, Brasilien, Tyskland, Canada, Italien og Schweiz.

Dog adskiller nogle af vores naboer som Sverige og Norge sig fra Danmark. I Sverige fejrer man Mors dag den sidste søndag i maj, som også er Pinsedag. I Norge er de lidt tidligere med mærkedagen, nemlig allerede den 2. søndag i februar måned. Det har de bland andet valgt for ikke at kollidere med 17. maj, der er nordmændenes nationaldag og en stor festdag i Norge.

Ser man udover de nordiske grænser, så fejrer blandt andet Albanien, Bulgarien og Rumænien Mors dag den 8. marts, hvor størstedelen af Sydamerika fejrer Mors dag den 10. maj, anderledes fra USA.

Vidste du at? 

På over 80 sprog begynder ”mor” med bogstavet ”M”.

Hvornår er det Mors dag i 2023, og i de næste fem år?

Da Mors dag hvert år falder den 2. søndag i maj, er det kun datoerne der skifter. Dette og i de kommende år fejrer vi Mors dag på følgende dage:

  • 2023 – søndag den 14. maj
  • 2024 – søndag den 12. maj
  • 2025 – søndag den 11. maj
  • 2026 – søndag den 10. maj
  • 2027 – søndag den 9. maj
  • 2028 – søndag den 14. maj